Vandaag hebben we als Gilde bestuur onze leden verrast met een kerst geschenkje, om in deze bijzondere tijden toch nog contact te houden met onze leden en ze fijne feestdagen te kunnen wensen! Wij willen alle jeugdleden bedanken voor de medewerking aan de kerstkaarten en in het bijzonder Toos Wolters die het geheel in elkaar geknutseld heeft.

Via deze weg iedereen nogmaals Fijne Kerstdagen toegewenst en een goede Jaarwisseling. Op naar 2021 en we hopen van harte dat we elkaar dan weer vaker mogen en kunnen zien.

 

 

Gisteren met ons gilde een serenade gehouden voor de communicanten. Een van onze jeugdleden deed de eerste communie!

 

Afgelopen woensdag is onze gildebroeder Wim Wolters op 76-jarige leeftijd overleden. Hij was jarenlang actief als secretaris en ook verzorgde hij samen met zijn vrouw Toos de tentoonstellingen op gildedagen en bij dorpsactiviteiten. We zullen je zeker gaan missen!!
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 
 
 
 
 
 

 

Pausmis Den Haag

Zondag 23 juni gaat het gilde Salvator Mundi uit Oeffelt naar de Pausmis in Den Haag.

Dit is een unieke gelegenheid. Elk jaar wordt er in Den Haag op de dag dat de paus is gekozen een Pausmis gehouden.

Er zijn vele bisschoppen aanwezig en afgevaardigden van het Vaticaan.
U kunt daar bij zijn. Er zijn nog enkele plaatsen vrij in de bus ,€ 15.00 p.p. aanmelden bij Wim Wolters 0651-824160
Vertrek zondag 23 juni om 7.30 op het Raadhuisplein.
Terug in Oeffelt rond 16.00 uur.

 

 

 

 

Interview met de hoofdman voor de Dr.Peelen cultuurprijs.

Gilde: 'De Burgerij beschermen en dienen'
Vrijdag 31 augustus 2018
Het Gilde Salvator Mundi uit Oeffelt is ook genomineerd voor de Dr Peelen cultuurprijs. Een traditionele vereniging die meer dan 600 jaar geleden is opgericht om de burgerij van het dorp te beschermen en te dienen. In die zin niet meer nodig maar ze houden eervol de grondbeginselen in ere. Met een tamboerkorps, een vendelgroep, een Koningspaar, een Keizer, gildebroeders,gildezusters en jeugdleden staan zij midden in de gemeenschap.
Hadden jullie de nominatie verwacht?
Will Fransen: Niet, verwacht wel gehoopt. Ons gilde is volop “cultureel” bezig met en tijdens allerlei dorps- en regionale activiteiten. Ook zelfs landelijk en Europees. We laten voluit zien wat we onder cultuur en traditie verstaan en we hebben de overtuiging dat we dat ook overbrengen.
Waarom denk je dat jullie genomineerd zijn?
We hebben alle ingrediënten die ons gilde waardig en compleet maken. Vorig jaar behaalden we de hoofdprijs op het Landjuweel te Soest waar 135 gilden uit het hele land aanwezig waren. We werden bekroond met de ere-prijs voor het mooiste en ordelijkste gilde van Nederland, dat eens in de 7 jaar wordt georganiseerd. Dit jaar behaalden we de ere-prijs tijdens de Kringgildedag te Groeningen van het algemeen klassement. Ons Gilde is een fantastische groep van jong en oud, die voor elkaar klaar staat en voor de gemeenschap Oeffelt. De inzet voor allerlei activiteiten in samenwerking met de kerk en de gemeenschap zijn perfect te noemen. Denk hierbij bij het helpen met de kermisfeesten, het jaarlijkse stropoppenfestival, de openluchtmis, de dodenherdenking, jubileumfeesten van bijvoorbeeld de carnavalsvereniging of de voetbalclub.
Hoe belangrijk is cultuur in jouw leven?
Ik ben in Oeffelt opgegroeid met het gilde. Vanaf mijn twaalfde jaar ging ik met mijn ouders mee en leerde op een sociale manier met elkaar om te gaan binnen het gilde en kreeg oog voor alle tradities. Aandacht voor het vaandel, het zilver, aanwezig zijn tijdens de koningsdag en andere gildedagen. Vanaf 1960 vervulde ik allerlei functies en heb meegewerkt aan het bewaren van het cultureel erfgoed van ons gilde.
Hoe lastig wordt het om jullie op 9 september in 4 minuten te presenteren?
Gewoon doen. Dat moet kunnen. In onze PowerPoint presentatie laten wij in 4 minuten zien, hoe wij onze jeugd en omgeving willen stimuleren om de ingeslagen weg van het gilde Salvator Mundi met plezier te volgen. Het cultureel erfgoed kan alleen voortleven, als de jongeren de ingeslagen weg blijven volgen met een eigen tijdsgebonden instelling.
Wat zouden jullie doen met de geldprijs?
We hebben momenteel een mooie jeugdgroep om die te behouden moet je het voor hen aantrekkelijk maken om lid te blijven, met een leuke activiteit. Komen er meer nieuwe jeugdleden, dan hebben we ook meer kostuums en trommen en vaandels nodig. Wij vinden de Dr Peelenprijs een geweldig initiatief. Het daagt verenigingen uit om nieuwe initiatieven aan te gaan. De financiële bijdrage, een mooi beeldje en de eer is bij iedere vereniging welkom.
Wat zou iedereen nog van jullie moeten weten?
Het Gilde is een heel mooie vereniging, waar wij trots op zijn. Wij betrekken de jeugd en omgeving zoveel als mogelijk erbij. We laten graag ons gilde zien en horen bij bijvoorbeeld een expositie, of een demonstratie. We hebben gezelligheid, plezier, broederschap en samenhorigheid hoog in ons vaandel, dat mag iedereen weten

Gilde ontmoetingsdag Gennep vanwege 400 jaar stadhuis

24-6-2017

 

Koningsdag 2017

Koningsdag 2017 Een spannende koningsdag op het gildeterrein aan de rijtjes met een vernieuwde schutsboom.

Bij de jeugd werd Mart Fransen jeugdkoning.

Bij de volwassen was het een spannende strijd, want er waren verschillende keizerskandidaten. Leo de Wit de huidige keizer vierde vandaag zijn 10 jarig jubileum, maar dat werd ook geen dag langer. Want zoals men verwachtte schoot Jan Aldenhoven het laatste stukje  van de vogel en omdat hij al 2 keer koning was geweest, was hij nu de nieuwe keizer.

Na het vervangen van een nieuwe houten vogel, werd Jan Willem Fransen koning.   

 

 

 

 

Serenade bij Harrie en Ria

Vandaag 21 april 2017 een serenade gebracht bij het 40 jarig huwelijk van gildebroeder Harrie en gildezuster Ria Theunissen,ouders van koningin Lindsay.

 

Het gilde was bijna voltallig aanwezig om bij Harrie en Ria dit eerbetoon te brengen. Het drietal Fransen,vader,dochter en zoon brachten hun een vendelgroet. En het tamboerkorps speelde een vrolijke mars voor het 40 jarige Huwelijkspaar.

Ria en Harrie van harte gefeliciteerd.

schutsboom plaatsen

11-2-2017

Met dank aan Pieter Josten en Jan van Gelder voor het grond en hijswerk.

Dikke dank aan Gerrit de Haas als hoofduitvoerder.

 

 

                                         

Gemeentekoning : Rinie Peters van het gilde Groeningen met het 126e schot

Dameskoningin:Gerrie Verstraten van het gilde Sambeek met het 103e schot

Jeugdkoning: Banyawit Bressers van het gilde Overloon met het het 13 6e schot.

 


Gilde Museum

Het gilde wil graag een eigen gildemuseum waar we al onze mooie oudheden en fotoalbums e.d. kunnen laten zien aan iedereen. we zoeken nog naar een geschikte lokatie. Maar om u alvast een voorproefje te geven houden we in maart of april een tentoonstelling. waar en openingstijden hoort u z.s.m.

 

We vragen ook uw hulp hierbij, hebt u documentatie,foto's, dia's,video's, of wat dan ook wat betrekking heeft met het gilde Salvator Mundi . Laat het ons weten, misschien hebt u wel een leuke anekdote,die we dan op papier zetten.